onsdag 4 juli 2007

Captains Blog - day four


Idag sjunger vi hipp-hipp-rauk till Icabelle som fyller 42! Gott med tårta, fast de där silverkulorna...

Efter att tre personer stormat in i vår hytt och frågat om vi vet vart Frasse är (enskildhet existerar inte på en segelbåt) kommer vi äntligen iväg från Visby hamn.

Vinden är god men inte samordningen när seglen hissas, ingen tar in slacket till klyvarens skot och blocket flyger farligt nära våra huvuden när vi hissar storseglet. För att minska dess kaosartande beteende ställer vi oss på skotlinorna som försöker lyfta mig (och faktiskt lyckas några decimeter) med änkeblocket flygande bara decimetrar från skallen. Farligt, men det går bra.

Däremot blåser klyvaren sönder av allt fladdrande och får tas ned igen, Stefan syr ihop seglet medan Cilia ser på.


Nu får vi upp mycket god segelfart och båten börjar gunga ganska mycket, nere i vår hytt blinkar ljuset från ventilen när vattenlinjen ömsom är över och ömsom under ventilen. Ett härligt schlurpande ljud som gör det lätt att somna in är det dock. Men först avnjuts ett par-tre öl vid rodret, sjöfylleri? Naaah...

Sover gör man när man kan på en segelbåt. Vi jobbar i roterande skift uppdelat på tre lag, 00-04, 04-08, 08-12, 12-16, 16-18, 18-20 och 20-24. Det enda vi håller koll på är när våra pass ska börja, datum eller egentlig tid på dygnet har vi helt tappat fattningen om. Ett väldigt avkopplande och skönt liv faktiskt, något helt annat än de vanliga rutinerna.

Arbetssysslorna är disk, matlagning, städning, allmän service av båten, navigation och att stå vid rodret.

Inga kommentarer: