söndag 23 december 2007

Väsman

Isen på Väsman har lagt sig och väderprognoserna hintar om snö på annandan', risken finns alltså att all is förstörs ur skridskosyn.

För att inte bli lurad på Väsmans åkning den här säsongen tog jag samt Göran & Millis time-out från julstök och gav oss ut ett par timmar i plusgraderna.

Isen hade redan hunnit få en viss seghet och var fuktig på ytan, dvs. man hade bra fäste att ta fart och riktigt bra glid. Dessutom helt spegelblank och konturlös yta, kanonis!

Vi hittade ett område med något för tunn is och Göran testade ofrivilligt flytförmågan av ett löst isflak, men ingen drattade i och vi hade en fin tur.

På väg tillbaka mot Ludvika när det började skymma kändes det som man svävade fram, molnen reflekterades i isen och tittade man ungefär tre meter framför sig syntes inget annat än moln under sig...

Tanka ned filmen á 31 MB eller se den direkt från YouTube:


onsdag 19 december 2007

Lungmyrån

Stämplade ut från jobbet efter lunch och tog bilen till Flogen. Jag var sugen på mer skridskå (!) efter Norrboån och tänkte att Malingsån nog skulle vara ett lämpligt vatten. Om inte den skulle vara bra tänkte vi att Flogen och Frötjärn säkerligen skulle vara ett fullgott alternativ.

Strax norr om Nyhammar låg dock snön kvar och Frötjärns is såg allt annat än skridskovänlig ut. Inte blev vi gladare när vi fick se att Malingsån var en sprudlande och glad å utan tillstymmelse till is, alldeles för mycket vatten.

På vinst och förlust kollade vi hur Lungmyrån såg ut, det är en mindre å som kommer från nordöst ned till Flogen.

Ån var frusen och snöfri, men hur var det med istjocklek och den uppenbart skrovliga ytan?


Det visade sig vara två decimeter tjock helt genomskinlig is. Hela tiden såg det ut att bara vara någon centimeter men det var helt omöjligt att pika genom den. Aldrig varit med om liknande förut!

Längre upp efter ån kom vi till några forsar där isen låg som ett lock på stenarna ovanför isen och med fina hål här och där.


Vi jobbade oss mot strömmen allt längre och hade faktiskt motlut, hur skulle det gå att åka tillbaka över dessa frysta forsar? Skulle jag slå mig fördärvad? Varför tog jag inte alla DH-skydd på mig?


Det visade sig gå hur bra som helst att åka nedströms när vi väl vänt om, lite fart var precis vad som behövdes för att ta sig över knögligheterna.

Helt bisarr skridskoåkning (?), en i sanning episk tur! Dit vill jag gärna återvända och se hur långt man kan komma. Vi vände om när det blev lite för jobbigt att ta sig fram, ljuset falnade och arbetsplikten började göra sig påmind.

Dagens film blev inte så där jättebra då vi inte ville lägga för mycket tid på att filma eftersom vi skulle tillbaka till jobbet och solen var på väg ned. 47 MB för nedtankning eller direkt via YouTube:


tisdag 18 december 2007

Björken, igen

Det här håller ju på att bli värsta skridskobloggen, men satan vad fint det är!

Igår hade jag skaplig träningsvärk i hela magen, verkar vara bra bålträning för mig som är magklen. For även till CykelCentrum och köpte nya pjäxor samt bindningar.

Så idag var man ju "tvungen" att prova de nya prylarna. Göran glömde sina pjäxor hemma och fick sitta kvar på kontoret och sura medan Moa, Stenman, Brännvall och jag drog ut på Björken en timma.

Funkade bättre med nya pjäxorna men det var ingen revolutionär skillnad även om jag slapp känna att jag satte ned fotsulan i isen. Kan nog bli bra på längre turer.

Självklart även en film även den här gången, hur skulle det annars se ut? Den här gången med ett längre egoklipp "by popular demand". 11MB för nedladdning eller direkt:


söndag 16 december 2007

Kloten-Nyfors

Göran har tittat på Långvattnet mellan Kloten och Nyfors ett tag, så det var väl lika bra att ta hornen mellan nävarna och fara dit.


På Långvattnet fanns flera generationer is, i den nyaste hittade jag bl.a. det här näckrosbladet.


De äldre generationerna hade stora frostfläckar som man var tvungen att åka runt så de var inte så roliga. Men frost kan vara vackert!


Fin froststräng mellan två generationer is.


Det är lärorikt att vara med Göran i naturen, han kan så många saker. Som att det är troll som kissat här.


En infrusen fisk...


Och så blev det så klart en liten filmsnutt också. :) Finns även för nedtankning på 18 MB.


lördag 15 december 2007

Expedition Norrboån

Igår var vi ut med skridskorna på Bysjön och upptäckte att Norrboån var frusen. Vi tog oss upp 200 meter på den men vände åter.

Idag gjorde vi ett nytt besök till Norrboån för att se hur långt upp vi kunde ta oss, utifrån gamla minnen av ån hoppades jag på två kilometer. Dessvärre försvann isen halvvägs, men vi hade en riktigt episk dag där på ån.

Självklart har jag klippt ihop en filmsnutt som visar lite av hur fint vi hade det på vår äventyrsresa. Du kan ladda ned filmen här (30 MB), eller se den direkt:




Det känns i kroppen att vi har åkt tre dagar på rad nu, men det gäller att passa på! Underbart skridskoväder!

Uppdatering 2009-02-08: Nytt videoklipp eftersom YouTube tog bort ljudet, tydligen fick man inte längre använda sig av Ry Cooders musik där. ;)

OT-frågan

Jag tröttnade på frågan om OT på happy och tog bort den.

Här är resultaten av 65 röster:

Tillåt all OT-postning: 20
Dela upp forumet i ON Topic och OFF Topic: 20
Begränsa OT, slå samman trådar: 11
Jag struntar i happy, jag är här för att läsa bloggen: 8
Begränsa OT, lås trådarna: 2
Annan lösning: 2
Begränsa OT, radera trådar: 1
Tillåt ingen OT-postning: 1

Räknar man bort de åtta som inte brydde sig i happy återstår 57 som hade en åsikt. Av dessa tyckte endast 20 (35%) att man ska tillåta OT rakt av utan begränsningar, restrerande 37 (65%) vill alltså ha någon form av begränsning av mängden OT i forumet. Endast en ville ta bort OT helt.

Den mest önskade lösningen var en uppdelning (20 röster) och den näst mest önskade var sammanslagning av trådar (11 röster), som vi gjort tidigare alltså.

torsdag 13 december 2007

Blades of Guran

Säsongspremiär för skridsko idag. Vi tog en tur runt sjön Björken i Grangärde, den ligger väldigt bra till eftersom jobbet har strandtomt vid sjön.

Isen var runt en decimeter och med helt perfekt yta. Väldigt skönt att komma ut i solen en stund som omväxling, för att inte tala om att aktivera kroppen igen efter influensan.

Tanka ned filmen á 23MB eller se den direkt:


onsdag 12 december 2007

Bigness

Idag var det mycket som kändes gigantiskt, som månen:


Vi stannade till vid Lekombergs gruva på hemväg, en riktig kamera hade ju inte skadat. But oh well...

När jag kom hem fick jag ett riktigt skratt, den Omega3-kapsel jag tappat i kastrullen i disken hade svällt rejält! De är stora från början, men kunde visst bli större. :)


Nu ska jag leta upp alla skridskosakerna, premiär imorgon! Wee!

söndag 9 december 2007

Influensa


Förra söndagen kände jag hur det började klia bak i halsen, i måndags stannade huvudet och ledvärken kom. Borde ha stannat hemma från jobbet. Tisdag hjärnröta de-luxe och än värre ledvärk. Onsdag något bättre, torsdag ganska pigg och fredag helt klart på gång. Sen kom feberkänslorna.

Blir svettig av minsta fysiska aktivitet, som att äta. Laga mat sker i etapper med sittpaus. För att inte tala om hostan. Fan också.

Om någon undrar över bilden så är det första träffen om man bildgooglar på influensa.

söndag 2 december 2007

Smoke...

Har lyssnat en massa på Deep Purple den här helgen, då slog det mig att riffet i Smoke on the Water är simpelt. Kunde jag låta bli? Nej...

Ritchie Blackmore lär väl slita sitt hår, men Jesper kanske skrattar?


Vintermek


Puh!

Det är jobbigt att meka, speciellt när man har en usel arbetsplats i form av en trång hall utan arbetsytor i ståhöjd. Jag vill ha ett hus med cykelverkstad. :/

Nu är i vart fall bägge cyklarna redo att möta vintern. Sutran fick en ny eker i bakhjulet, nyriktade hjul (hjulen är värdelöst byggda på Sutran), justerat baknav och W240 dubbdäck.

Hardtailen fick Freddies Revenz Light, ny mellanklinga (den gamla var "lite" sliten som synes på bilden) och gaffeln sänkt från 130 till 100 mm. Hade jag hittat min Thomsonstam hade jag satt på den också, fast jag hittade å andra sidan min låda med fiskedrag som jag letat efter i ett år nu... :)

Lite frukost i magen så får vi se om jag orkar trampa också, nu kan jag inte skylla på att cyklarna behöver fixas i vart fall.