lördag 28 november 2009

Bromma

Miniweekend i Bromma, visst låter det utsökt? Jag började prenumerera på tidningen Outside för en tid sedan och som prenumerationsgåva fick man en natt i dubbelrum på Mornington i Bromma.

Med kort varsel kom vi på att okulärbesiktiga Ankis lägenhet i Årsta för att se vad som behöver göras med den innan försäljning, istället för att bara åka över dagen beslöt vi att utnyttja övernattningen.

Bromma har faktiskt något som är väldigt väl värt att besöka, ölrestaurangen Sorbon som fokuserar på amerikansk kvalitetsöl.


Jag började med deras egna öl Sorbon X. Helt ok och med en förvånande doft av ostkrokar!?




Till maten gick jag på menyns förslag med en Rouge Chipotle Ale. Helt klart kvällens vinnare! En ganska alldaglig bra amerikanare som avslutar med lagom mängd chilihetta. Måste försöka privatimportera denna någon gång.




Maten var baby back ribs. Dessvärre lite för mycket fläsksmak på ribsen och alldeles för mycket mayo i cole slawen, men det kompenserades av portionens storlek. :) Storsäljaren för kvällen var plankstek, kanske ska testa den nästa gång.





Efter att ha studerat ölmenyn ett längre tag hittade jag Flying Dogs Tire Bite, som MTB-cyklist måste man dricka Tire Bite. Det blev lite fel ordning på ölen, denna hade passat utmärkt som första öl för kvällen. Nu blev den rätt blek efter Chipotlen. En bättre titt på etiketten finns här.





På Sorbon tycker de att beställa en "stor stark" är lika väl genomtänkt som att beställa "en tallrik mat". Kanske inte helt rättvisande då man (normalt) vet vad man får om man beställer "en stor stark". Men ändå lite underhållande. :) En halvliter Mariestad är för övrigt marginellt mindre prisvärd på Sorbon.




Det var svårt att bestämma vilka öl man ville dricka, mycket godis i menyn! Beslutade mig till sist för Hop Devil från bryggeriet Victory, ett bryggeri jag inte testat tidigare. Ölet var helt ok!





Anki tyckte det var för många kort på öl och för lite på flickvän. ;)





Utsikten från hotellet var helt makalös!



Till alla vänner i närområdet av Sorbon, jag ber om ursäkt att jag inte hojtade till och samlade er där. Allt blev en smula hastigt påkommet och det var hart när omöjligt att säga en tid att träffas på. Jag lovar att återkomma och dela en nioliters St: Feuillien (för det facila priset av 3.100,-). KBCK borde stå med på listan över de som tagit in en sådan. ;)

På väg hem tänkte vi åka förbi JLarsson och hämta upp ett gäng öl han köpte till mig tidigare. Jag ringde på hans jobbmobilnummer men fick inget svar. Kollade happyprofilen efter något annat nummer men där stod bara orten, så jag sökte på honom på hitta.se och fick bara en träff med ett annat nummer.

Ringde upp det numret och i andra änden lät det lite förvirrat men vi var väldigt välkomna förbi, Anki tog över luren och fick färdvägen.

På väg ringde han upp och undrade om vi verkligen kände varandra, visade sig vara en helt annan person som trodde jag var en polare till honom från något online spel. Hade varit lite lustigt om man ringt på och konstaterat att vi åkt till fel person... :D

Till mitt försvar har jag inte hört JLarssons röst sedan april 2008 och minnet från den kvällen är rätt suddigt. :D

måndag 16 november 2009

Funbeat, uppföljning




Det är faktiskt riktigt roligt med Funbeat, speciellt att se till att jag har lite mer träningstid än Skogling. ;)

lördag 14 november 2009

Inomhusträning




Jag har blivit medlem i Falu Kanotklubb, de tränar kajak i bassäng varje lördag 17:00-18:30 fram till 16:e maj. Idag övade jag höftvickningar för att så småningom lära mig eskimåvändning. Riktigt skoj!

Filmen ovan hittade jag på YouTube, men det var en som gjorde ett sådant hopp fast med bättre utgång. :)

Kommande lördag börjar det hela 14:00 med slalomtävling, sedan någon annan tävling och sist rollträning. Med tanke på hur mörbultad kroppen blev av bara 1½h...

tisdag 10 november 2009

Tobbe liten

Ville man ha chokladbollar fick man göra den själv, vilket jag gärna gjorde.



Dansar med hundar...



Att ha en hästtokig storasyster...



Kort men intensiv rullbrädekarriär.



Alltid lugn och harmonisk.



Torkskåpet var kul, minns jag ännu.




Trampa fyra hjul...



Nästan inte alls rödhårig...



Har inte rökt sen dess.


lördag 7 november 2009

LEGO-träff

Förr i tiden var jag mycket av en LEGO-nörd men det blev för mycket och jag tappade intresset. På sistone har det vuxit sig allt starkare men av utrymmesskäl har jag inte kunnat ta fram LEGOt igen. Jag har över 300 modeller, totalt typ 60.000 bitar på vinden hos föräldrarna.

De andra LEGO-nördarna har dock inte legat på latsidan, ett nytt svenskt LEGO-forum har skapats i SweBrick.se och den tionde svenska träffen arrangerades i Fagersta. Utmärkt avstånd för en dagstripp alltså!

Här är nästan nio minuter film från träffen (i HD så fullskärm är funkis):

LEGO: SweBrick X 2009-11-07 from Tobbe Arnesson on Vimeo.




Det var en massa tävlingar, bland annat att bygga ihop nedanstående med förbundna ögon. Jag fick 45 sekunder strafftid för ena blöljuslampan är fel och bägge skärmarna sitter åt fel håll...



Arrangören P0ntus hade släpat dit allt sitt LEGO så det var bara att bygga loss, gjorde bland annat denna lilla bäck med hängbro...




En annan tävling var hus på 16 x 16 pluttar i microskala, drog till med lite SciFi och byggde en "energy plant".




P0ntus hade en massa horn så jag byggde lite mer evil SciFi också. :D




Några av deltagarna, tror det var 19 personer där på lördagen.



LEGO hade sponsrat med ett digert prisbord, Harri fick en större ask. Själv hamnade jag näst sist i resultatlistorna, d'oh!



JarJar Binks.



En dinosaurie på skateboards...



Byggde även denna tank. Upp-o-ned, fem pluttar bred och halvpluttscentrering även på längsled. Varför ska jag alltid krångla till det så?



Nu vill jag ha ett stort hus så man kan ta fram klossarna igen...

onsdag 4 november 2009

Kajakfilm!

Från söndagens paddeltur:

Kayak: Norra Barken 2009-11-01 from Tobbe Arnesson on Vimeo.



Första filmen från nya kameran, går att se i lite bättre kvalité direkt hos Vimeo.

söndag 1 november 2009

Tunnelseende #3

Två gånger tidigare i år har jag gjort misslyckade expeditioner i en viss utfrakttunnel. Tåg körde in i denna tunnel och fyllde vagnarna med malm från gruvan som fanns här. Första besöket saknade jag lampa, andra besöket var isen för bristfällig och vattnet för djupt. I sommar har dock tunnelmynningen dränerats tack vare ett vägbygge och därmed kan man nu vada in med vanliga gummistövlar.

I med ström i pannlamporna och genom gallret alltså...



Plaska och traska rimmar väl.


En sidotunnel som slingrade sig uppåt. Ruttet träverk och spår av en del ras nedanför mynningen, vi lät bli att utforska den gången...



I taket finns på två andra platser hål där malmen har tappats ned i järnvägsvagnarna. Här ett block med rostig vajer som håller upp en ränna för detta.



Jag har sett många olika uppgifter om hur lång denna tunnel är, den längsta har hävdat 650 meter. Det är skitsvårt att ge en bra uppskattning men jag säger 300 meter så är man ganska nära. 150 meter av dessa är vattenfyllda med 2-3 dm vatten. Längst in kunde man ana ljuset från tunnelmynningen så den är i det närmste helt rak. Längst in finns även ett par gamla buffertar så inte tågen brakade rakt in i bergväggen.



Påfyllningsplatsen där blocket och vajern ovan finns.



En gammal kanna.



Fanns en del äldre batterier som ligger och spyr ut sitt innehåll.



Något oidentifierbart som för tankarna till handgranater ala första världskriget.



Barnarbetare i gruvan? Den här sulan har inte suttit på någon vuxen persons skor...



Finns även lite gamla spadar, spett och liknande. Den första halvan är utan slipers men de finns i andra halvan (och är väldigt hala - kliv inte på dem!). Rälsen är inte kvar. Så gott som allt byggt i trä har kollapsat.

Nu hoppas jag på en lång kall vinter så skridskoprojektet får en ny chans, kanske skulle försöka leda bort droppandet som förstörde isen förra säsongen...

Kajak

Nollgradigt och tjockt med dimma, utmärkt väder för en kajaktur!



Hyrde kajaker hos Äventur i Söderbärke, mycket trevlig firma!



Dimman hade lättat när vi väl paddlade ut, men fortfarande lite igengrått.



Men ack så vackert!



Tomas kajak var höstkamouflerad...



Själv gick jag i gult. Cykelkläder funkade rätt bra i kajak faktiskt. Svårt att veta hur man ska klä sig men lyckades pricka rätt, varken för svettig eller kall!





Vi paddlade upp i Norra Barken och fortsatte in i Hjortstjärnen. Sen försökte vi ta oss vidare upp i Hemsjön med förhoppning att där paddla till Issen och sen tillbaka till Norra Barken. Först fick vi en liten slalomtur bland vassen upp mot Hemsjön men knappt halvvägs var det forsar. En titt på kartan gav att det var för mycket höjdmeter mellan Issen och Norra Barken så vi la ned planen och vände tillbaka. Utsökt äventyrskänsla för det! :)



I våtmarkerna mellan Hjortstjärnen och Norra Barken finns dock massor av kul små bassänger med vass emellan att paddla vilse i.



Tomas är en vass paddlare.



Ute på Norra Barken hade det blåst upp och var en smula vågigt, så vi tog oss in i Saxen för en fika. Sen visade Tomas lite paddeltag som jag fick öva på en stund, sen paddlade vi tillbaka ut i Norra Barken igen.



Lite drygt fyra timmar och 17,5 km blev det paddlat idag. Förvånande att låren stumnar så av paddling. Rygg och axlar var klart ovana att ta i under längre stunder.


Tack för sällskapet och instruktionerna Tomas!


Uppdatering 2009-11-04: Nu är filmen framkallad!

Kayak: Norra Barken 2009-11-01 from Tobbe Arnesson on Vimeo.




Det här är för övrigt bloggens sexhundrasextiosjätte inlägg!